Voor wie?
Alle Nederlandse gemeenten kunnen de SPUK Lokale Aanpak Isolatie (SPUK LAI) aanvragen. Het is aan de gemeente zelf om een aanpak te bepalen of een project op te zetten om de slecht geïsoleerde woningen te verduurzamen. Gemeenten kunnen samenwerken met andere gemeenten en (uitvoerende) partijen.
Nieuw in 2024
Op 1 juli 2024 is de SPUK LAI gewijzigd. Er is ook meer geld beschikbaar in tranche 2. De voorwaarden zijn voor een deel versoepeld. Zo is de lokale aanpak isolatie verder te versnellen. Deze voorwaarden gelden met terugwerkende kracht ook voor de openstelling van de SPUK LAI in 2023. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen in vergelijking met tranche 1:
- Er is extra budget voor doe-het-zelfmaatregelen. Voor de doe-het-zelfmaatregelen via dit budget zijn er geen eisen voor minimale oppervlakte en isolatiewaarde.
- 10% van de woningen in de aanvraag hoeft niet te voldoen aan de eisen voor de minimumoppervlakte. Dit is om doe-het-zelfmaatregelen en verduurzaming van kleine woningen te stimuleren.
- De regeling is verbeterd voor Verenigingen van Eigenaars. Vaststelling van de energetische staat mag op woningniveau, maar ook op gebouwniveau. Alle appartementen in het gebouw komen in aanmerking voor de lokale aanpak isolatie, als is vastgesteld dat op gebouwniveau 2 bouwdelen slecht geïsoleerd zijn.
- Er is geen maximum subsidiebedrag per woning meer. Wel wordt het moeilijker om grotere aantallen woningen te isoleren als u per woning (veel) hogere subsidie toekent.
- De definitie van een slecht geïsoleerde woning is verhelderd.
Tip: Heeft u vragen over de SPUK LAI of over deze wijzigingen? Misschien is uw vraag gesteld tijdens het vragenuur van het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW). U vindt een overzicht van deze vragen en antwoorden op de website van NPLW.
Slecht geïsoleerde woningen
U vraagt de SPUK LAI aan voor de aanpak van slecht geïsoleerde woningen van huishoudens in energiearmoede of die hier een risico op lopen.
Een slecht geïsoleerde woning is een woning met energielabel D, E, F of G. Óf minimaal 2 van de volgende bestaande bouwdelen zijn niet of slecht geïsoleerd:
- de vloer en de bodem
- de gevel, waaronder de spouwmuur
- het dak en de zolder/vlieringvloer
- de ramen, panelen in kozijnen en deuren
Slecht geïsoleerde bouwdelen
Een bouwdeel is slecht geïsoleerd als de waardes gelijk of lager zijn dan de waardes in de rechterkolom van onderstaande tabel. Deze tabel is ook van toepassing op gebouwen van VvE’s.
Bouwdeel | Wanneer aanpakken? | Indicatie dikte of Rc of U-waarde |
---|---|---|
Dak, hellend/plat | Geen, slechte en matige isolatie | Minder dan 9 cm aanwezig / een Rc≤ 2,0 |
Dak, zolder-/vlieringvloerisolatie | Als er geen zolder-/vlieringvloerisolatie aanwezig is | Rc≤ 0,5 |
Gevel | Geen spouwmuurisolatie, voorzetwand of buitengevelisolatie aanwezig | Rc≤ 1,1 |
Vloer-/bodemisolatie | Geen of slechte vloer- en bodemisolatie aanwezig | Minder dan 5cm aanwezig, Rc≤ 1,3 |
Glas | Enkel glas, oud dubbelglas en HR glas | Ug waarde≥ 1,6 |
Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor deze regeling, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:
- U isoleert het aantal slecht geïsoleerde woningen zoals u opgeeft bij uw subsidieaanvraag. U doet dit met energiebesparende isolatiemaatregelen, eventueel in combinatie met energiezuinige ventilatiemaatregelen. 10% van het aantal slecht geïsoleerde woningen dat u opgeeft hoeft niet te voldoen aan de eisen van de minimaal te isoleren vierkante meters.
- Minimaal 80% van de slecht geïsoleerde woningen die u isoleert, heeft een WOZ-waarde lager dan € 429.300. Of lager dan de gemiddelde WOZ-waarde van koopwoningen in uw gemeente zoals opgenomen in de regeling, zie bijlage A van de regeling in de Staatscourant.
- Wanneer u het doe-het-zelfbudget aanvraagt, besteedt u dit gehele budget aan doe-het-zelfmaatregelen en aan activiteiten die deze maatregelen mogelijk maken. Voor dit bedrag geldt er geen minimum aantal te isoleren woningen.
- De maatregelen waarvoor u deze regeling aanvraagt, worden op of na 1 januari 2023 uitgevoerd.
- De maatregelen waarvoor u deze regeling aanvraagt, zijn uiterlijk uitgevoerd op 31 december 2026 voor tranche 1. Voor tranche 2 is de uiterlijke termijn 31 december 2027. Er is maximaal 3 keer uitstel van maximaal één jaar mogelijk voor tranche 1. U motiveert een verzoek tot uitstel, waarna wij dit beoordelen. Verlenging is voor tranche 2 maximaal 2 keer mogelijk, telkens maximaal één jaar.
- De slecht geïsoleerde woning is eigendom van een eigenaar-bewoner. Of de woning is eigendom van een lid van een Vereniging van Eigenaars (VvE), wooncoöperatie of woonvereniging. Ten minste één woning in het gebouw moet dan eigendom zijn van een eigenaar-bewoner.
- Zolang u het isolatieprogramma uitvoert, dient u 2 keer per jaar een voortgangsrapportage in: uiterlijk 15 maart en 15 september. U krijgt van ons automatisch bericht wanneer u dit moet doen.
- U vraagt als gemeente zelf de SPUK aan. Werkt u samen met andere gemeenten? Ook dan vraagt iedere gemeente zelf de SPUK aan. U mag wel hetzelfde plan van aanpak aanleveren. Elke gemeente verantwoordt afzonderlijk de aanvraag.
Budget
Het budget is voor:
- energiebesparende isolatiemaatregelen
- eventueel samen met energiezuinige ventilatiemaatregelen
- ondersteuning van eigenaar-bewoners of gemengde verenigingen bij het verduurzamen
- gemeentelijke uitvoeringskosten, zoals (de inhuur van) een projectleider of overheadkosten
Budget per gemeente
Per gemeente is een budget beschikbaar. Dit bedrag is vastgesteld op basis van:
- het aantal slecht geïsoleerde koopwoningen;
- het aantal inkomens met het risico op energiearmoede binnen de gemeente;
- het aandeel kwetsbare woningeigenaren in verhouding tot het totaal aan koopwoningen in de gemeente;
- stedelijke focusgebieden en/of grensregio’s;
- het aantal slecht geïsoleerde woningen in VvE’s.
Hoeveel u maximaal kunt aanvragen per gemeente vindt u in bijlage A van de regeling in de Staatscourant.
U bepaalt als gemeente zelf hoeveel budget u aanvraagt. Als u een aanvraag doet, krijgt u (een deel van) de beschikbare middelen die in Bijlage A staan. Heeft u een doe-het-zelf-aanpak? Dan kunt u alleen het volledige bedrag aanvragen dat in kolom 5 van bijlage A staat.
Budget voor doe-het-zelf
U kunt in de aanvraag zelf extra budget aanvragen voor doe-het-zelf maatregelen. Hierbij zijn er geen eisen aan minimale oppervlakten of isolatiewaarden. U hoeft met dit budget geen extra woningen aan te pakken.
De andere voorwaarden van de SPUK LAI gelden wel:
- Het gaat om maatregelen in slecht geïsoleerde woningen van eigenaar-bewoners of van een lid van een Vereniging van Eigenaars (VvE), wooncoöperatie of woonvereniging;
- De aangepakte woningen horen bij de 80% van de woningen onder de gemiddelde WOZ-waarde in uw gemeente. Zie hiervoor de voorwaarden;
- U zorgt voor monitoring van het aantal woningen met doe-het-zelfmaatregelen;
- U verantwoordt het bedrag dat u besteedt aan doe-het-zelfmaatregelen.
Wilt u de woningen met doe-het-zelfmaatregelen wel laten meetellen in de verantwoording van het aantal verbeterde woningen? Dan moet u meer gegevens monitoren.
Uw aanvraag voorbereiden
Bereid uw aanvraag voor door een isolatieprogramma te maken. Bij de aanvraag vragen wij u om het isolatieprogramma toe te lichten. Deed u al een aanvraag in de vorige ronde van de SPUK LAI (tranche 1) en heeft u uw isolatieprogramma toen toegelicht? Dan kunt u dit plan ook gebruiken voor uw nieuwe aanvraag. U bent als gemeente vrij om de vorm en inhoud van het isolatieprogramma te bepalen.
Wel staat in ieder geval in uw isolatieprogramma:
- Hoe en door wie u de energiebesparende isolatiemaatregelen, en eventueel de energiezuinige ventilatiemaatregelen, laat uitvoeren in de woningen. Ook de doe-het-zelf-aanpak kunt u hierin meenemen.
- Voor hoeveel slecht geïsoleerde koopwoningen u budget aanvraagt.
- De hoogte van het bedrag dat u aanvraagt.
- Een opgave van het btw-bedrag. Dit is uw eigen inschatting hoeveel btw verschuldigd is over de kosten van de uitvoering van het isolatieprogramma. U krijgt een bedrag uit de SPUK LAI zonder dit btw-bedrag. Maak een zo goed mogelijke inschatting van het btw-bedrag: het bedrag dat u ontvangt uit de SPUK kan later niet worden bijgesteld. Lees meer over btw bij de Veelgestelde vragen SPUK LAI.
- Of u het specifieke budget voor doe-het-zelfmaatregelen aanvraagt.
- Welke ondersteuning u geeft aan woningeigenaren. U geeft ook aan welke andere partijen u inzet om woningeigenaren te ondersteunen. Denk hierbij aan:
- advies over welke verduurzamingsmaatregelen uitgevoerd kunnen worden
- begeleiding bij het doen van de subsidieaanvraag, van bijvoorbeeldISDE of SVVE
- advisering over, of bemiddeling van, de financiering
- het organiseren van grootschalige straat- of wijkgerichte verduurzamingsaanpakken
- welke andere partijen u inzet voor de ondersteuning
- Hoe u de eigenaar-bewoners van woningen of leden met woningen in een VvE-gebouw/of het bestuur van een VvE die vallen onder de WOZ-grens en een slechte energetische staat hebben, gaat betrekken bij uw isolatieprogramma.
- Welke werkzaamheden nodig zijn van de gemeente, of andere partijen, om het isolatieprogramma uit te voeren. Denk aan de inhuur van een projectleider.
- Hoe het isolatieprogramma aansluit bij uw Transitievisie Warmte.
- Een omschrijving hoe uw isolatieprogramma aansluit bij de aanpak van de aangewezenfocusgebieden. Het gaat hierbij om focusgebieden in het kader van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Voorbeeld aanvraagformulier
Hieronder vindt u hier een voorbeeld van het aanvraagformulier. Kunt u dit document niet goed lezen en heeft u hulp nodig? Neem dan contact met ons op via niplokaleaanpak@rvo.nl.
- Voorbeeld aanvraagformulier Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie 2024PDF document | 225.46 KB
Aanvragen
U vraagt SPUK LAI aan van 1 juli 2024, 9:00 uur, tot 31 oktober 2024 om 17:00 uur.
U logt in met eHerkenning. U heeft minimaal niveau 3 met machtiging RVO-diensten op niveau 3 nodig.
Na uw aanvraag
Na het indienen van uw aanvraag ontvangt u een bevestiging per e-mail. Binnen 8 weken ontvangt u van ons een besluit over uw aanvraag. Deze termijn kunnen wij één keer met maximaal 8 weken verlengen.
Besluiten wij dat u de specifieke uitkering krijgt? Dan ontvang u van ons een voorschot van 100%. Dit voorschot wordt in één keer uitgekeerd in 2024.
Heeft u uw aanvraag ingediend maar wilt u deze wijzigen of intrekken? Dit doet u met de knop ‘Aanvraag beheren’. U logt in met eHerkenning. U heeft minimaal niveau 3 met machtiging RVO-diensten op niveau 3 nodig.
Monitoring SPUK LAI
Houd tijdens de uitvoering van uw isolatieprogramma bij welke maatregelen u in welke woningen uitvoert. U kunt de maatregelen laten uitvoeren door bouwbedrijven of met een doe-het-zelf aanpak. Dit houdt u bij in het onderstaande Monitoringsbestand. Bij de Voortgangsrapportage die u 2 keer per jaar indient, vragen wij om dit document toe te voegen.
Tip: werk het Monitoringsbestandgedurende de uitvoering van uw isolatieprogramma regelmatig bij.
- Monitoringsbestand SpUk Lokale Aanpak IsolatieExcel document | 165.98 KB
Voortgangsrapportage en vaststelling aanvragen
Voortgangsrapportage
Vaststelling aanvragen
Resultaten 2023
Van de 342 gemeenten hebben 337 gemeenten een aanvraag gedaan voor de SpUk LAI, voor isolatie van 206.807 woningen.
De 1e monitoring (april 2024) wijst uit dat in totaal ruim 200.000 woningeigenaren benaderd zijn over de extra ondersteuning die voor hen beschikbaar is. Ook zijn bijna 600 VvE’s benaderd. Meer resultaten ziet u hieronder.
Doel van de regeling
De SpUk Lokale Aanpak Isolatie is onderdeel van het Nationaal Isolatieprogramma (NIP). Gemeenten kunnen hierin een subsidieaanvraag doen om inwoners te helpen met woningisolatie. Het doel is om op deze manier, voor 2030, 750.000 slecht geïsoleerde woningen te verbeteren.
Vragen?
Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur een e-mail naar:niplokaleaanpak@rvo.nl
Meer weten?
- Publicatie Staatcourant: Wijziging Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie - 27 juni 2024
- Kamerbrief diverse onderwerpen verduurzaming gebouwde omgeving - 28 mei 2024
- Publicatie Staatscourant: Wijziging Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie - 28 november 2023
- Publicatie Staatscourant: Wijziging Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie - 06 juli 2023
- Publicatie Staatscourant: Verlenging Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie- 22 mei 2023
- Publicatie Staatscourant - 2 februari 2023